Anket
Sepet
Sepetiniz boş.
Tavsiye Et
Ad, Soyad:
Gönderen:
Alıcı:
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha

Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zburasic38298co/public_html/inc/tags.php on line 68

Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zburasic38298co/public_html/inc/tags.php on line 54
Etiket Bulutu

Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zburasic38298co/public_html/inc/tags.php on line 43
CUMAYERİ(Denize Açılan Kapı) DÜZCE CHP MİLLET VEKİLİ TALİH ÖZCAN İLÇE ZİYARETLERİNE DEVAM EDİYOR Fahri alem peygamberimiz TRAKTÖR TAKLA ATTI 1 ÖLÜ 1 YARALI
Haber ve Duyurular
İHTİYACI OLANA BEDELSİZ VERİLECEK
Tarih: 11/08/2026
Düzce’nin Cumayeri ilçesinde bir vatandaş, elinde bulunan 600 ila 800 adet ara... Devamını oku...
TMO 2026-2027 kabuklu fındık alım fiyatlarını açıkladı
Tarih: 06/08/2026
TMO 2026-2027 kabuklu fındık alım fiyatlarını açıkladı Toprak Mahsulleri Ofisi, 2026... Devamını oku...
2.HİLALTEPE ŞENLİKLERİ 5-9 AĞUSTOS GÜNLERİNDE YAPILIYOR
Tarih: 05/08/2026
Cumayri Belediyesinin Bu yıl 2.sini yapacağı 2.hilaltepe Festivali ve Konserleri 5-9 Ağustos g&uum... Devamını oku...
Esnaflar tarafından çok sevilen Başkan Hikmet Ceylan
Tarih: 28/07/2026
Esnaflar tarafından çok sevilen Başkan Hikmet Ceylan Çalışkan biri Hikmet Ceylan.Ke... Devamını oku...
CUMAYERİ’NDE GIDA İMALATHANELERİNE SIKI DENETİM
Tarih: 23/07/2026
CUMAYERİ’NDE GIDA İMALATHANELERİNE SIKI DENETİMCumayeri Belediyesi Zabıta Amirliği ekipleri,... Devamını oku...
Özgür Özel'den CHP'ye veda: 'Yeni partimizi kuruyoruz'
Tarih: 21/07/2026
Özgür Özel, kendisi dahil 83 milletvekilinin bulunduğu grup toplantısında Cumhuriye... Devamını oku...
Çevrik Mahallesi’nde Modern Entegre Sağlık Tesisinin Temelleri Atıldı
Tarih: 21/07/2026
Çevrik Mahallesi’nde Modern Entegre Sağlık Tesisinin Temelleri AtıldıSağlık Hizmetler... Devamını oku...
ÜVEZBELİ KÖYÜ MUHTARLIĞINDAN
Tarih: 13/07/2026
Değerli Köy Halkımız,Köyümüzün temiz, düzenli ve yaşanabilir kalması... Devamını oku...
Dokuzdeğirmen Köyü’nde Uçuruma Yuvarlanan Sürücü Hayatını Kaybetti
Tarih: 05/07/2026
Dokuzdeğirmen Köyü’nde Uçuruma Yuvarlanan Sürücü Hayatını Ka... Devamını oku...
PARMAKLIKLARA SIKIŞAN KÖPEK KURTARILARAK BARINAĞA TESLİM EDİLDİ
Tarih: 04/07/2026
CUMAYERİ’NDE CAN DOSTUMUZA İTFAİYE ŞEFKATİ: PARMAKLIKLARA SIKIŞAN KÖPEK KURTARILARAK BA... Devamını oku...

   Tüm haberler
Haber Arşiv
     
İstatistikler
Toplam: 1987130
Aktif: 9
Bugün: 250
Dün: 833
Site İçi Arama
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google

Fındık Üreticilerine Kozalak Akarı Uyarısı: Mücadele Zamanı Gelmiştir!

Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, fındık bahçelerinde yaygın olarak bilinen, ancak üreticilerin pek dikkat etmediği fındık kozalak akarları hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Karadeniz Bölgesi fındık bahçelerinde yaygın olarak bulunan ve gözle görülemeyecek kadar küçük olan kozalak akarları bütün fındık çeşitleri üzerinde beslendiğini söyleyen Prof. Dr. Öztemiz, fındığın meyve, yaprak ve sürgün gözlerine zarar vererek ekonomik kayıplara neden olduğunun altını çizdi. Farklı fındık çeşitlerinde %35-70 arasında değişen oranlarda verim kaybına yol açabildiklerini vurgulayan Sevcan Öztemiz, şehrimiz fındık bahçelerinde çok sık rastlanan fındık kozalak akarı zararlarının üreticiler tarafından pek bilinmediğini ve mücadelesine de gereken önemin verilmediğini ifade etti.

“Oluşan Her Bir Kozalak Kaybedilen Bir Çotanak”

Fındık kozalak akarlarının iki değişik formu olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, “Gal oluşturan formu fındıkta sadece generatif tomurcuklar üzerinde beslenmekte ve halk dilinde  “Kozalak” olarak bilinen deformasyona sebep olmaktadır.  Diğer serbest formu ise fındığın hem generatif hem de vejetatif kısımlarında beslenerek meyvelerin ve tomurcukların dökülmesine ve deformasyonlu bitki organlarının oluşmasına neden olmaktadır.  Her iki türün beslenmesi sonucunda dişi ve erkek çiçekler, tomurcuklar, kozalaklar dökülerek kuru sürgünlerin oluşmasına neden olurlar. Oluşan her bir kozalak kaybedilen bir çotanak olarak düşünüldüğünde fındık verimini ne kadar olumsuz etkilediklerini tahmin edebilmek mümkündür.” dedi.

“Her Yıl Mekanik Mücadele Yapılan Bahçelerde Kimyasal Mücadeleye Gerek Yok”

Bu zararlıya karşı en etkili mücadelenin mekanik mücadele olduğunu söyleyen Öztemiz, kışın yapraksız dönemde kozalakların toplanıp bahçe içinde bir yere yığın olarak bırakılmasını, toplanan bu yığınların yakılmamasını veya toprağa derin gömülmemesini belirterek, her yıl mekanik mücadele yapılan bahçelerde kimyasal mücadeleye gerek duyulmayacağını dile getirdi.

Mekanik mücadele yapılmayan bahçelerde kimyasal mücadeleye karar vermek için bahçede ön sayım yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, “Bu amaçla 1-10 da büyüklükteki bahçelerde 10 ocak, 11-30 da büyüklükteki bahçelerde 20 ocak ve 30 da'dan büyük olan bahçelerde de 30 ocak tesadüfi olarak işaretlenir. İşaretli her ocağın 1'er dalındaki kozalaklar sayılarak bir daldaki ortalama kozalak sayısı hesaplanır.  Bir dalda ortalama 5 kozalak varsa kimyasal mücadele yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“En Uygun Zaman Nisan Ayının Son Haftası”

En uygun kimyasal mücadele zamanının şu an içinde  bulunduğumuz nisan ayının son haftası olduğunu vurgulayan Öğretim Üyesi, “En geç mayısın ilk haftasıdır. Bu dönem uç sürgünlerin 4- 4,5 yapraklı, yeni tomurcukların toplu iğne başının yarısı büyüklükte ve yeni gelişen meyvelerin mercimek büyüklüğüne geldiği dönemdir. Bu dönemde yapılacak ilaç uygulamaları bir hafta içinde tamamlanmalıdır. Kimyasal mücadelede; Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından tavsiye edilen bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır. Kimyasal mücadele iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalıdır. Bu dönemde fındıkta külleme hastalığına karşı kükürt etkili maddeli bitki koruma ürünü ile ilaçlı mücadele yapan üreticilerimizin ayrıca bahçelerinde fındık kozalak akarı zararlısına karşı mücadele yapmalarına gerek yoktur.” dedi.

Üreticilerin fındık bahçelerinde hastalık ve zararlılardan kaynaklı verim kaybı yaşamamaları için bahçelerini düzenli olarak kontrol etmeleri tavsiyesinde bulunan Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, fındık üreticilerinin gerekli tedbirleri zamanında alarak mücadele yapmaları faydalı olacağını vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.

 

 

 

 

Haber tarihi: 28 / 04 / 2022
Haber Okunma: 22565
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google




Önceki: BİZ BAŞKANIMIZDAN MEMNUNUZ
Sonraki: Cumayeri’nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşku ile kutlandı




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)




İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Nevzat KELEŞ


      e-mail adres:    duzcegercek81@gmail.com